1. etape

Det meget stærke felt der stillede op til Tour de Bière 2010 var allerede på 1. etape ude for adskillige uheld.
 
Dagen startede med en defekt cykel, selveste Sponsorchefens, og det var vel lidt tidligt at gøre indhug i det ret begrænsede antal reservecykler.
 
Ret hurtigt viste det sig også at rytteren i den prikkede bjergtrøje ikke helt kunne leve op til de store forventninger der var stillet til ham efter prologen. Hans naturlige anlæg for meget hurtige nedkørsler var desværre ikke nok til at opveje tidstabene på opkørslerne. Og på Tourens 'kongeetape', med adskillige kilometerlage stigninger helt uden for kategori, var det fuldstændigt ødelæggende for hans chancer i løbet.
 
Heller ikke følgebilen slap for uheld, men det er man jo vant til under de ofte meget snævre pladsforhold der hersker for følgebilerne under store etapeløb, og skaden var da heldigvis heller ikke mere alvorlig end at følgebilen kunne fortsætte.
 
Et par småstyrt, en enkelt punktering og en ødelagt sadelpind bragte ikke for alvor rod i klassementet, men efter etapen måtte rytteren i den prikkede bjergtrøje, Lars B. Jepersen, udgå. Vinterens grundtræning har helt tydeligt ikke været solid nok til et så krævende etapeløb som Tour de Bière.

Etapens højdepunkter

Et solidt morgenmåltid er vigtigt før man begiver sig ud på en krævende bjergetape i årets vigtigste cykelløb - og hvad kan vel være mere solidt end en 'full English breakfast'?

Skamlingsbanken

Første forplejningszone på 1. etape var henlagt til Skamlingsbanken. Her ligger ikke et bryggeri, men cykelfolkets indre masochist skulle naturligvis føre feltet op til Sønderjyllands højeste punkt, og der ligger da også en restaurant hvor man kan få læsket ganen.

Selv om Skamlingsbanken ligger i Sønderjylland, og dermed var en del af Hertugdømmet Slesvig, forblev den alligevel dansk efter krigen i 1864. Man lavede en byttehandel med nogle områder i vest, og derved forblev "de 8 sogne" - Dalby, Sdr. Stenderup, Sdr. Bjert, Vejstrup, Hejls, Taps, Ødis og Vonsild - danske, og Skamlingsbanken blev i endnu højere grad end tidligere et samlingspunkt for danskheden i Sønderjylland. Læs mere på www.skamlingsbanken.info

Udsigten er imponerende, og fortæller at man er højt oppe.

3 - Sdr. Bjert Kro

Et af de, efterhånden, mange brygværtshuse i Danmark. Sdr. Bjert Kro brygger øl under navnet Bjert Bryg, og har naturligvis specielle ølmenuer. Nogle af de 10 øl er oven i købet brygget med humle dyrket i egen humlehave.

Under besøget på Sdr. Bjert Kro benyttede Claus Mortensen lejligheden til at overrække diplomet for Dansk Ølmærke 2010 som kroen har gjort sig fortjent til.

Feltet smagte naturligvis på øllet, og besøgte humlehaven.

4 - Agtrup Bryghus

Agtrup Bryghus er et af adskillige mikrobryggerier som er oprettet på 'ruinerne' af gamle hvidtølsbryggerier. Det er dog meget længe siden der sidst har været brygget øl i lokalerne, som også har huset et bageri.

Feltet blev såvel belært som beværtet - her med en cykelvenlig sommerøl.

5 - Bøgedal Bryghus

Bøgedal Bryghus er Danmarks lavteknologiske bryghus par excellence. Her er det ikke moderne pumper, men tyngde- og muskelkraft der flytter øllet fra kar til kar. Lavteknologien er et bevidst valg fra Casper Vortings side, og den nænsomme behandling af urt og øl synes også at give et bryg der falder i ølentusiasternes smag.

6 - Bryggeriet KVAJJ

Sidste forplejningszone på 1. etape var Bryggeriet KVAJJ i Vejle. KVAJJ er udsprunget af Brygladen, leverandør til hjemmebryggerne, og navnet bør vel retteligen, som her, skrives med store bogstaver da det er forbogstaverne på de der står bag familieforetagendet.

Holdkaptajnen havde, som sædvanligt, placeret sig i centrum!

TV Syd

...var naturligvis på plads med en reportagebil på 1. etape
- se reportagen her!

Motionister på 1. etape

Christian Scheffel, Odense
Henrik Feldthaus, Kolding
Carsten Grubach Kolding
Bent Frederiksen, Kolding
Gitta Gnudtzmann, Randers
Erik Gnudtzmann, Randers