1. etape

Det store og stærke felt til Tour de Bière 2011 begav sig efter starten på 1. etape i Kolding for første gang til Fyn, men inden skulle man lige rundt om Frederiksodde - eller Fredericia , som det hedder i dag.

Den tapre Landsoldat

Første forplejningszone på 1. etape var henlagt til H. V. Bissens statue Den tapre Landsoldat i Fredericia. Frederiksodde Haandbryggerlaug stod for langningen her.

Den tapre Landsoldat er rejst som minde om sejren ved Fredericia den 6. juli 1849 i den første slesvigske krig, en sejr der på sigt var en slags prolog til den udvikling der førte frem til Danmarks 'ilddåb' - den anden slesvigske krig i 1864 og den deraf følgende afståelse af Slesvig og Holsten.

Læs om Den tapre Landsoldat her!

J. C. Jacobsen havde et omfattende samarbejde med H. V. Bissen, der da også udførte en buste af J. C. Jacobsen der står hos Carlsbergfondet. J. C. Jacobsen var i øvrigt meget optaget af den nationale genrejsning efter nederlaget i 1864, hvor bl.a. genrejsningen af Frederiksborg efter branden kan ses som et element i denne nationale genrejsning.

4 - Frederiksodde Haandbryggerlaug

Frederiksodde Haandbryggerlaug sikrede deltagerne en del forskellige øl at vælge imellem ved Den tapre Landsoldat.

5 - Holms

Efter den anstrengende tur fra Kolding, over Fredericia og Lillebæltsbroen, havde feltet brug for fast føde, og det grønne felt gjorde holdt ved Holms på gågaden i Middelfart. Holms er ikke et bryggeri, men har et udmærket udvalg af godt øl - samtidigt er Holms mødested for Danske Ølentusiasters Lokalafdeling Middelfart, og værten, John Kistvad, står for opdateringen af lokalafdelingens websider.

6 - Indslev Bryggeri

Første bryggerilangning på Fyn var henlagt til Indslev Bryggeri - et gammelt fynsk hvidtølsbryggeri oprettet i 1897. Men bryggeriet lå i dvale i en årrække - bl.a. som kunstgalleri - før Anders Busse Rasmussen genåbnede det i 2005 som hvedeølsbryggeri - i øvrigt uden at vide at det var hans oldefars bror der oprettede bryggeriet i 1897.

Vi vil da gerne yderligere bidrage til Anders Busse Rasmussens viden. Busse er nemlig også navnet på en tysk øl i 1600-tallet. I Der Frankensteiner Chronik fra Schwabach kan man se en længere poetisk oversigt over de forskellige tyske byers øltyper, heriblandt "Osnabrück kann Busse zeigen," - hermed skal forstås at den lokale øl i Osnabrück i 1600-tallet hed Busse.

Indslev Bryggeri har haft en lang og omskiftelig historie, og som et kuriosum kan nævnes at Bryggeriet i en periode var ejet af Sigfred Pedersens svoger. Sigfred Pedersen var født i Harndrup, som søn af en humleavler, og i dag finder man såvel et Sigfred Pedersen museum som et Humlemuseum på det gamle Humlemagasin i Harndrup. 

Anders Busse Rasmussen skænker op, og her kan man da tale om FADØL!

7 - Bryggeriet Vestfyen

Sidste forplejningszone på 1. etape var Bryggeriet Vestfyen i Assens. Bryggeriet Vestfyen er et af de gamle bryggerier vi har tilbage i Danmark, og efterhånden også et af de større. Bryggeriet har formået at tilpasse sig markedet, og har med en palet det spænder fra 'traditionelle' danske ølsorter over discountøl og specialøl der dækker begge yderpunkter i det nuværende marked til en meget omfattende produktion af mineralvand formået at overleve i den hårde konkurrence.

Bryggeriet har haft en række markante brygmestre i den seneste årtier, startende med Peter Klemensen (der derefter kom til Thisted Bryghus), over Bent Bach Sørensen til Henrik Sørensen (der nu har afløst Peter Klemensen på Thisted Bryghus).

Den nuværende brygmester er Christoph Behnke, som selvfølgelig ikke ville stå tilbage for Indslev hvad størrelsen af fade man udskænker fadøl fra angår!

...når man ser det hele sådan lidt fra oven!

Vejle Amts Folkeblad

...skriver om Tour de Bière.

Links til langningsstederne

...klik på logoerne herunder!

Melfar Posten

...skriver om Tour de Bière.

Fyens Stiftstidende

...skriver om Tour de Bière.

Vandbærerne

...Tour de Bière køres naturligvis ikke kun på øl - der går utrolige mængder vand til også, faktisk kører en rytter væsentligt kortere på literen end moderne biler, og så er det jo godt at Tour'en har en drikkevandsponsor i Vestfyen.