Taget næsten på sengen af Munkebo

Nogle mennesker får morgenmad på sengen. Her på touren har vi her til morgen været så heldige at få besøg af Munkebo Mikrobryg, næsten inden dagens første tråd. Dog nåede vi ca. 100 m cykling stærkt anført af dagens fanebærer, Torben Nielsen, for derved at ankomme i passende stil til de nærliggende bænke, hvor smagningen skulle afholdes. Munkebos brygmester, Claus Christensen, berettede her, at han i samarbejde med blot én anden ansat var involveret i bryggeriets drift.  Alle bryggeriets øl er navngivet tematisk efter nordisk mytologi, ligesom der i bryggeriets logo figurerer træet Yggdrasil grundet Munkebos beliggenhed tæt ved gravhøje og andre reminiscenser fra vikingetiden. Vi blev trakteret med Folkvang, en bayersk weissbier, den engelske pale ale Hermod, samt Udgård, der er en imperial porter. Ved foredraget lagde Claus Christensen meget vægt på salgsaspektet i forbindelse med bryggeridrift, der sker blandt andet ved at betone det særegne, lokale. Han kunne således også berette om sit arbejde sammen med Syddansk Universitet om at søge at tæmme en dansk vildgær for derved yderligere at accentuere det danske og ikke mindst fynske islæt. Fra Seden stod den på ca. 10 km cykling ind til det centrale Odense.

 

Albani og børnearbejderne

Næste stop på den fynske del af vores odyssé var Albani, der blev grundlagt i 1859. Bryggeriet var i sin tid populært hos en vis hr. Andersen, og stadig i dag vil mange sandsynligvis tænke Albani, når de tænker på fynske bryggerier. Omkring årtusindeskiftet blev Albani en del af det nuværende Royal Unibrew, som i dag er den næststørste, danske bryggerikoncern, men der brygges stadig i de gamle, delvist fredede bygninger, som vi blev vist grundigt rundt i. Hvor Munkebos kapacitet ligger på 13,5 hl, ligger Albanis tanke mellem 300 og 550 hl, så vi har her på besøg på en af de største bryggerier på touren, og vores rundviser kunne i kælderrummene fortælle om tidligere tiders brug af børnearbejde med at rense tønderne indvendigt, da voksne mænd ikke kunne komme ind. Som afslutning på rundvisningen smagte vi på bryggeriets Odense Pilsner, Odense Classis og jubilæumsøllen 1859 samtidig med, at dagens frokost fortæredes, inden de næste knap 2 km til Christian Firtal skulle forceres.

 

Christian Firtal og det logistiske mareridt

På vej til specialølbaren Christian Firtal mødte feltet et af dets agtværdige medlemmers yndige hustru, der således skulle fejres med en kakofonisk version af en fødselsdagssang, idet hun på denne fyldte 69 år. Trods den manglende vellyd, der blev frembragt af vores mandsdominerede kor, tog hun pænt imod vores velmente gestus. På baren fik vi indtil flere forskellige smagsprøver, heraf blandt andre to Cask ales, kaldet Alt Ego og Proper Job. Ved besøget hørte vi udover om øllet også om de logistiske komplikationer, det medfører, når man som dem vælger at køre med en fuldstændig, løbende udskiftning af øl inden vi steg på cyklerne igen med kurs vestpå.

 

Det hjemløse bryggeri, Coisbo Beer

Det fjerde langningssted på dagens etape ligger i Vissenbjerg, og efter godt 20 km i kuperet, modvindspræget terræn, ankom vi til en modtagelse af brygmester Anders Coisbo, som bød på sin nye fadølspilsner samt forskellige øl fra sin nummerserie. Anders Coisbo har brygget siden 2007, og nu har Coisbo Beer et sortiment på 10 nummererede, faste øl, samt enkelte sæsonøl, og i år forventer han for første gang et overskud på driften og et produktionstal for 2014 på 3-400.000 l. Den tidligere betjent har ikke for nuværende sit eget bryggeri, men han forventer snarligt at investere i sit eget pilotanlæg. Fra dette besøg kunne det kun gå ned ad bakke, dog kun ment i bogstaveligste forstand, da Coisbo er placeret på toppen af en bakke.

 

Aarup Bryghus

Dagens sidste stop inden ankomsten på overnatningsstedet på Gelsted Skole var efter godt 7 km pedaldrevet transport Aarup Bryghus, der som navnet antyder, ligger i Aarup. Bryghuset fra 2012 ejes af Jimmy Steen Eriksen, der driver det i sin fritid. Den samlede kapacitet hos bryghuset er på blot 250 l, og øllene brygges generelt på få, klassiske ingredienser, men hvor der dog samtidig var plads til en ginger ale, der i modsætning til dagens reporters tidligere erfaringer med en sådan, smagte af øl og ikke sodavand. På Aarup fik vi mulighed for at smage hele bryggeriets sortiment, og bryggeren kunne berette om sit engagement i det fynske bryggerisamarbejde, som vi havde hørt om tidligere på Refsvindinge samt den hjælp, han modtog fra Indslev i forbindelse med opstarten af bryggeriet. Fra Aarup var blot tilbage at bevæge sig mod Gelsted, hvor Kvickly Middelfart havde sponsoreret en velsmagende middag.

 

Dagens Trøjer
Dagens Statistik

Punkteringer: 0

Styrt: 0

Defekter: 1

 

Øllet vi smagte

Albani
Pilsner
Classic
1859

Chr. 4
A proper job
Westerham alt ego
Coisbo batch nine
Ugly duck miami vice

Coisbo
New York Pilsner
5th avenue
Queens desire
Urban haze
Manhattan Dawn
Harlem break
Brooklyn fall
Astoria black
Four
Hunter beer
Seven
Eight
Ten
Nine

Aarup
Aarulsch
Wheat
Female
Brown ale
Stout
Ipa
Ginger beer
Red bitter ale

Antal: 29

Samlet antal: 109

 

Dagens Billeder